02 / 945 47 73 / Facebook mczdrave2003@gmail.com

1.Какво е ултразвуково изображение на опорно-двигателния апарат?

Ултразвукът е безопасен и безболезнен. Той произвежда снимки на вътрешността на тялото с помощта на звукови вълни. Ултразвуковото изображение също се нарича ехографско сканиране или сонография. Използва малка сонда, наречена датчик и гел, поставена директно върху кожата. Високочестотните звукови вълни пътуват от сондата през гела в тялото. Сондата събира звуците, които отскачат. Компютърът използва тези звукови вълни, за да създаде изображение. Ехографските изследвания не използват радиация (както се използва при рентгенови лъчи). Тъй като изображенията са заснети в реално време, те могат да показват структурата и движението на вътрешните органи на тялото.

Ултразвуковите изображения на опорно-двигателния апарат предоставят снимки на мускули, сухожилия, връзки, стави, нерви и меки тъкани по цялото тяло.

 

2. За какво се използва ехографията?

Обикновено ултразвуковите изображения се използват за диагностициране:

сухожилни увреди или възпаление на ротаторния маншон/група от сухожилия/ в рамото, ахилесовото сухожилие в глезена и много други сухожилия в цялото тяло,мускулни разкъсвания,събиране на течности,разтежения или скъсване на сухожилия,възпаление или течност (изливи) в рамките на бурсите и ставите,ранни промени на ревматоиден артрит ,нервни притискания като синдром на карпалния тунел,доброкачествени и злокачествени тумори на меките тъкани,кисти/ганглион/,чужди тела в меките тъкани (като трески или стъкло),дислокации на тазобедрената става при кърмачета,течност в болезнена тазобедрена става при деца,),мекотъканни подутини (бучки / неравности) при деца.

3.Как трябва да се подготвя?

Носете удобни, свободни облекла. Може да се наложи да премахнете всички дрехи и бижута в района, който ще се изследва.

Ехографските прегледи са много чувствителни към движение и активно или плачещо дете може да удължи процеса на изследване. За да се осигури гладко изживяване, често помага да се обясни процедурата на детето преди провеждането. Носенето на книги, малки играчки, музика или игри може да помогне да се разсее детето и да накара времето да мине бързо.

Не се изисква друга подготовка.

4.Как работи ултразвуковото изследване?

Ултразвуковото изображение се основава на същите принципи, включени в сонара, използван от прилепи, кораби и рибари. В медицината ултразвукът се използва за откриване на промени във външния вид на органи, тъкани и съдове и за откриване на анормални маси, като тумори,както и за манипулации под ехографски контрол.

ВЪТРЕСТАВНИ ИНЖЕКЦИИ ПОД УЛТРАЗВУКОВ КОНТРОЛ

5.Как се извършва процедурата?

При определени ултразвукови изследвания на опорно-двигателния апарат пациентът може да бъде седнал на маса за преглед или въртящ се стол. При други ултразвукови прегледи пациентът се поставя легнал по корем.

error: Content is protected !!