02 / 945 47 73 / Facebook mczdrave2003@gmail.com
Select Page

От началото на месец Юни 2016г. МЦ“Здраве-2003“ съвместно с МДЛ „Цибалаб“ предлага на своите пациентки  изследване за откриване рак на маточната шийка на основата на течно-базирана цитонамазка.

ТБЦ е съвременен метод за подготовка на препарат за изследване в цитологията. Материалът се събира по нормалният начин чрез малка четчица по същият начин, както и при конвенционалната цитонамазка, но докато при конвенционалната цитонамазка препарата се нанася директно върху стъклото за изследване заедно със съпътстващите странични съставки като кръв, слуз и др., то при ТБЦ материалът се поставя в епруветка с  консервираща течност. В лабораторията течността се обработва с цел да се отстранят страничните артефакти преди слоят от клетки да се нанесе върху стъклото за изследване. Тази техника позволява да се постигнат много по-достоверни резултати. Докато конвенциалният тест допуска фалшиви резултати от 14 до 33%, то при ТБЦ процентът на достоверност достига до 90%. . Допълнително предимство при ТБЦ е и факта, че със същият материал може да се извърши и HPV тест.

 

Предимствата на ТБЦ са оценени в много страни по света. Великобритания е заменила изцяло стандартната цитоманазка с ТБЦ още през 2008 година. Израел също. Голяма част от страните в Европа и САЩ извършват скрининговите изследвания основно на базата на течно-базирана цитология.  За момента у нас Националната здравноосигурителна каса не покрива този вид изследване.
Вземането на материала става по време на редовният гинекологичен преглед в Центъра. Ние ще се погрижим материалът да се изследва и да Ви съобщим резултата.

За подробности отнсно отделните методи отидете на ” За пациента “

Медицински център “Здраве – 2003”

разполага с два филиала в София

ПРЕГЛЕДИТЕ В ЦЕНТЪРА СЕ ИЗВЪРШВАТ СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ

error: Content is protected !!