02 / 945 47 73 / Facebook mczdrave2003@gmail.com
Select Page

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТРАНСКРАНИАЛНАТА ДОПЛЕРОВА СОНОГРАФИЯ?
Транскраниалната доплерова сонография известна като TCD или TCI представлява неинвазивен ултразвуков метод, който се използва за изследване циркулацията на кръвта през мозъка. По време на изследването ултразвукови вълни, неуловими за човешкото ухо преминават през черепната обвивка,  отразяват се от кръвните клетки, движещи се през кръвоносните съдове и резултата се регистрира от електрониката на ехографа. Отразените звуковите вълни се записват и изобразяват на компютърен екран или на екрана на ехографа. Полученият резултат дава възможност на клинициста да пресметне тяхната скорост.

КАКВА Е ЦЕЛТА НА ИЗСЛЕДВАНЕТО.
Вашият лекуващ лекар Ви препоръчва да направите това изследване с цел да се изследва количеството кръв, което преминава през или към определени участъци на вашият мозък. Получените резултати помагат за диагностицирането на широк обхват състояния повлиявани от кръвния поток към или вътре в мозъка. TCD може да бъде използван самостоятелно или в комбинация с други диагностични процедури.

ПРИ КАКВИ ОПЛАКВАНИЯ СЕ НАЛАГА ТАКОВА ИЗСЛЕДВАНЕ
Упорита мигрена или упорито главоболие;
Световъртеж, нарушаване на равновесието, главозамайване;
Мозъчен инсулт или отлагане на атеросклеротични плаки по мозъчните съдове;
Изтръпване и лошо оросяване на крайниците;
Разширени вени, тромбофлебити;
Състояние след мозъчносъдови операции и др.

ПРЕДИ ИЗСЛЕЗВАНЕТО
Не се налага някаква специална подготовка преди изследването.

ПО ВРЕМЕ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО
Вие ще получите подробно указание за положение на тялото от изследващия Ви лекар. Едно малко устройство, наречено трансдюсер се поставя и движи върху кожата на участъка, който ще се изследва. Малко количество от водоразтворим гел върху изследвания участък подобрява контакта между кожата и трансдюсера. Изследването продължава 10 до 30 минути.

ИМА ЛИ ИЗСЛЕДВАНЕТО НЯКАКВИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ
Ултразвуковото изследване не е вредно. То няма опасни странични ефекти. В допълнение ултразвукът не е радиация кокто рентгенът.

За подробности към отделните методи отидете на ” за пациента “

Медицински център “Здраве – 2003”

разполага с два филиала в София

ПРЕГЛЕДИТЕ В ЦЕНТЪРА СЕ ИЗВЪРШВАТ СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ

error: Content is protected !!