02 / 945 47 73 / Facebook mczdrave2003@gmail.com
Select Page

ЧОВЕШКИ ПАПИЛОМЕН ВИРУС (HPV)
HPV (човешки папиломен вирус) се среща често и засяга кожата и лигавиците, както при жените, така и при мъжете. При мъжете обаче вирусът рядко предизвиква сериозни здравни проблеми и не е предмет на изследване понастоящем. По друг начин стои въпросът при жените.
Съществуват близо 150 типа HPV. Около 30 от тях се предават посредством полов контакт (обикновено сексуален акт).
НИСКОРИСКОВИ ТИПОВЕ HPV
Близо 12 – наречени „нискорискови” типове – са отговорни за появата на т.нар. генитални брадавици (кондиломи). . Тези нискорискови типове HPV са известни под номерата 6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73 и 81. Типове 6 и 11, които са асоциирани с около близо 90 % от случаите на генитални брадавици – са най-често срещаните.

 ВИСОКОРИСКОВИ ТИПОВЕ HPV
Освен това, съществуват около 15 „високорискови” типа HPV, които могат да причинят рак на шийката на матката. 13-те най-важни високорискови HPV типа са известни под номерата 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 и 68. Типове 16 и 18 са най-опасни, тъй като причиняват около 70 % от случаите на рак на маточната шийка.
За щастие, при повечето хора имунната система успява да преодолее или потисне инфекцията с HPV, преди той да предизвика каквито и да било проблеми. Само когато инфекцията персистира, тя може да доведе до клетъчни изменения.
Инфекцията с най-често срещаните типове HPV може да бъде предотвратена чрез поставянето на HPV ваксина. Ваксината, обаче, е напълно ефективна само когато се прилага при момичета и жени, които все още не са се срещали с тези вирусни типове. Освен това, ваксината не предпазва срещу всички HPV типове, които биха могли да предизвикват рак на маточната шийка.
Следователно, е важно да си правите редовно цитонамазки и – ако сте на възраст над 30 години – HPV тест, дори ако сте ваксинирана. Цитонамазката може да идентифицира изменените клетки, а digene HPV тестът открива 13 високорискови вирусни типа. Заедно, двата теста осигуряват навременната детекция и лечение на анормалните клетки.ww.hpv-bg.com

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА DIGENE HPV ТЕСТЪТ
digene HPV тестът е ДНК тест и е водещият тест, одобрен от Американската FDA и CE-маркиран в Европа, който открива високо рискови типове HPV. В комбинация с цитонамазката при жени над 30 годишна възраст, тестът оценява много по-точно риска от развитие на рак на маточната шийка, отколкото цитонамазката, използвана самостоятелно. С навършването на 30 години, трябва да започнете да си правите digene теста за човешки папиломен вирус заедно с редовната цитонамазка.
КАК СЕ ВЗЕМА ПРОБА ЗА HPV
Пробата за HPV теста се взема от цервикалния канал. Това може да бъда извършено по време на редовния гинекологичен преглед. Материалът се взема с мека четчица подобна на тази, използвана за вземане на цитонамазка. Процедурата е напълно безболезнена и безвредна за пациентката.
 ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА HPV ТЕСТ
Панастоящем Националната Здравноосигурителна каса на България не покрива разходите по направа на HPV теста.
Някой от доброволните здравноосигурителни фондове покриват разходите за целия тест или част от него. Ако сте осигурени в някой от тези фондове, моля информирайте се за условията при които става това. При нас ще получите фактура за направените разходи, която да Ви послужи пред фонда.

При оформянето на тази страница са използвани материали и от: www.hpv-bg.com

 

Медицински център “Здраве – 2003”

разполага с два филиала в София

ПРЕГЛЕДИТЕ В ЦЕНТЪРА СЕ ИЗВЪРШВАТ СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ

error: Content is protected !!